Sigurno upravljanje štetnim tvarima na radnom mjestu

26. listopad 2018


 

Ovogodišnji Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu, posvećen je upravljanju opasnim tvarima na radnom mjestu.Na mnogim radnim mjestima radnici su izloženi kemijskim tvarima.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o uvjetima na radu, 18% radnika u Europskoj uniji četvrtinu svog radnog vremena izloženo je raznim kemijskim tvarima i drugim supstancama.

Često se pogrešno misli da su štetne samo one tvari koje imaju jak miris ili učinak koji se odmah primijeti, npr. kiseline. Iz prakse znamo da su zapravo jednako ili još opasnije tvari koje nemaju mirisa i odmah primjetnih učinaka, recimo azbest. Gotovo u svakom poslu nalazimo brojne kemikalije koje imaju prilično različita svojstva koja ugrožavaju ljude. Kako se od njih zaštititi?

Kao prvo, bitno je da poznajemo osobine tih tvari. Najlakše ćemo ih upoznati preko sigurnosnog lista. Ako sigurnosni list nije priložen proizvodu zahtijevajte ga od prodavača. U sigurnosnom listu je uz druge podatke zapisano da li trebate osobnu zaštitnu opremu i koja oprema je potrebna.

Najvažnije je da inženjer za sigurnost koji je zaposlen u vašem poduzeću ili ste ga ovlastili za obavljanje stručnih zadataka s područja sigurnosti i zdravlja na radu, izradi kvalitetnu procjenu rizika u kojoj mora navesti potrebnu osobnu zaštitnu opremu. Pri tom je bitno da se ocjena rizika redovno osvježava i nadopunjuje jer se opasne tvari na radnim mjestima mijenjaju.

Mjere za uklanjanje i smanjivanje izloženosti opasnim tvarima pomažu zaštititi radnike pred nezgodama kao što su požari, gušenje, eksplozije, zagađenja i slično. Uz to pomažu spriječiti potencijalne zdravstvene poteškoće, koje se mogu pojaviti kao posljedica izloženosti opasnim tvarima, a to su kožna oboljenja i oboljenja respiratornih organa, alergije i razne vrste raka.

Ako kemijske tvari koje upotrebljavate ne možete zamijeniti s manje štetnim, tad će zaposlenikovo zdravlje i život štititi zaštitna oprema. Zato ništa ne prepuštajte slučaju i odaberite kvalitetnu i primjernu osobnu zaštitnu opremu.

Ako ste u dilemi koja oprema je primjerna za vaše poduzeće možete se obratiti inženjeru za sigurnost koji će izraditi procjenu rizika.

Za savjet se možete obratiti i nama, našem odjelu za tehničku potporu ZAVAS, d. o. o. Rado ćemo vam savjetovati što je najprikladnije za vas. Možete nam pisati na tehnicna.podpora@zavas.com.

Predlažemo vam da posjetite i projekt za sigurna radna mjesta: https://healthy-workplaces.eu/en/tools-and-publications/campaign-materials , gdje ćete naći adekvatno gradivo i nekoliko primjera dobre prakse.

Bitno je da su svi zaposleni u organizaciji svjesni rizika. Potrebno je širiti znanje i svijest i upravo to je cilj Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu.

 

Primož Obolnar, dipl. ing. sig.

Tehnička potpora kupcima 

Zavas 


 

 

Zadnje objave

Ovaj crni petak je za vas potpuni pogodak kod nas

Na crni petak imamo odličnu ponudu za vas. Po vašem izboru.
Prilikom kupnje možete iskoristiti 20-postotni popust za 1 artikl po vašem...

20% popust po vašem izboru

U Zavas pozdravljamo europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu s posebnim kuponom za jednokratni 20-postotni popust za artikl po vašem izboru....

Bolje uočljiviji da drugi budu što pažljiviji

Jesen donosi maglovita jutra, kratke dane i općenito slabiju vidljivost koja povećava rizik za sve koji rade na prometnim putevima. Naime uvijek...

Po vašem izboru na Late night shoppingu

Po vašem izboruOvaj vikend vam u našoj trgovini u Westgate centru nudimo posebnu Late night shopping ugodnost – 20% popusta na artikl po vašem...

Odnos spram gravitacije

Svi smo izloženi gravitaciji. Što smo više, viša je potencijalna energija i veća je mogućnost ozbiljnijih posljedica.

Ljudi često ulaze u...

Potpora kupcima

RADNO VRIJEME TRGOVINE U WESTGATE-u

Ponedjeljak - Nedjelja:
10:00 - 21:00
e:
trgovina.wgz@zavas.com
t: +385 1 335 8870
f: +385 1 335 8875

     

Pronađite trgovinu

Katalozi

Katalozi

Legenda

Povoljni popusti za veće kupovine.

RADNE CIPELENiske radne cipelePoluvisoke radne cipeleVisoke radne cipeleSandale za radPapuče i klompe za radČizmePribor za zaštitnu obuću

RADNA ODJEĆARadna odjećaSezonska radna odjećaZaštitna radna odjećaDodaci radnoj odjećiMedicinska odjećaOdjeća za ugostiteljstvo i turizamHACCP radna odjeća

ZAŠTITNE RUKAVICERukavice za meke mehaničke radoveRukavice za grube mehaničke radoveRukavice za protureznu zaštituKožne i tehničke rukavice za mehaničku zaštituRukavice za zaštitu od minimalnog rizikaTemperaturno otporne zaštitne rukaviceVarilačke rukaviceRukavice za zaštitu od hladnoćeRukavice za zaštitu od vibracijaRukavice za jednokratnu upotrebuRukavice za zaštitu od neagresivnih tekućinaRukavice za prehrambenu industrijuRukavice za zaštitu od kemikalijaRukavice za zaštitu od strujeDodaci za zaštitu ruku

ZAŠTITA GLAVEZaštita oči i licaZaštita disanjaZaštita sluhaZaštita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsSpremnici za transport i skladištenja

SIGURAN RAD NA VISINIOsobna zaštitna opremaLjestveGrađevinsko dizaloRadne skele

Košarica je prazna
SloEngHrv