Sigurno upravljanje štetnim tvarima na radnom mjestu

26. listopad 2018


 

Ovogodišnji Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu, posvećen je upravljanju opasnim tvarima na radnom mjestu.Na mnogim radnim mjestima radnici su izloženi kemijskim tvarima.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o uvjetima na radu, 18% radnika u Europskoj uniji četvrtinu svog radnog vremena izloženo je raznim kemijskim tvarima i drugim supstancama.

Često se pogrešno misli da su štetne samo one tvari koje imaju jak miris ili učinak koji se odmah primijeti, npr. kiseline. Iz prakse znamo da su zapravo jednako ili još opasnije tvari koje nemaju mirisa i odmah primjetnih učinaka, recimo azbest. Gotovo u svakom poslu nalazimo brojne kemikalije koje imaju prilično različita svojstva koja ugrožavaju ljude. Kako se od njih zaštititi?

Kao prvo, bitno je da poznajemo osobine tih tvari. Najlakše ćemo ih upoznati preko sigurnosnog lista. Ako sigurnosni list nije priložen proizvodu zahtijevajte ga od prodavača. U sigurnosnom listu je uz druge podatke zapisano da li trebate osobnu zaštitnu opremu i koja oprema je potrebna.

Najvažnije je da inženjer za sigurnost koji je zaposlen u vašem poduzeću ili ste ga ovlastili za obavljanje stručnih zadataka s područja sigurnosti i zdravlja na radu, izradi kvalitetnu procjenu rizika u kojoj mora navesti potrebnu osobnu zaštitnu opremu. Pri tom je bitno da se ocjena rizika redovno osvježava i nadopunjuje jer se opasne tvari na radnim mjestima mijenjaju.

Mjere za uklanjanje i smanjivanje izloženosti opasnim tvarima pomažu zaštititi radnike pred nezgodama kao što su požari, gušenje, eksplozije, zagađenja i slično. Uz to pomažu spriječiti potencijalne zdravstvene poteškoće, koje se mogu pojaviti kao posljedica izloženosti opasnim tvarima, a to su kožna oboljenja i oboljenja respiratornih organa, alergije i razne vrste raka.

Ako kemijske tvari koje upotrebljavate ne možete zamijeniti s manje štetnim, tad će zaposlenikovo zdravlje i život štititi zaštitna oprema. Zato ništa ne prepuštajte slučaju i odaberite kvalitetnu i primjernu osobnu zaštitnu opremu.

Ako ste u dilemi koja oprema je primjerna za vaše poduzeće možete se obratiti inženjeru za sigurnost koji će izraditi procjenu rizika.

Za savjet se možete obratiti i nama, našem odjelu za tehničku potporu ZAVAS, d. o. o. Rado ćemo vam savjetovati što je najprikladnije za vas. Možete nam pisati na tehnicna.podpora@zavas.com.

Predlažemo vam da posjetite i projekt za sigurna radna mjesta: https://healthy-workplaces.eu/en/tools-and-publications/campaign-materials , gdje ćete naći adekvatno gradivo i nekoliko primjera dobre prakse.

Bitno je da su svi zaposleni u organizaciji svjesni rizika. Potrebno je širiti znanje i svijest i upravo to je cilj Europskog tjedna sigurnosti i zdravlja na radu.

 

Primož Obolnar, dipl. ing. sig.

Tehnička potpora kupcima 

Zavas 


 

 

Zadnje objave

Vikend (od 18. do 20. 10. 2019) za 5+ u našoj trgovini u Westgateu

Ovaj Vikend je za 5+! Od petka, 18. 10., do nedjelje, 20. 10. 2019, nudimo 5% na sve artikle u ponudi u našoj trgovini u Westgateu. Tih 5% popusta...

SHOWA - inovativne tehnologije najnaprednijeg proizvođača zaštitnih rukavica

Počevši od prvih PVC rukavica na svijetu i prvih rukavica za jednokratnu uporabu od nitrila, tvrtka Showa već je dugo vodeći proizvođač za...

SHOWA Najinovativnije zaštitne rukavice na svijetu

SHOWA UVIJEK INOVIRA, NIKADA NE KOPIRA.

Počevši od prvih PVC rukavica na svijetu i prvih rukavica za jednokratnu uporabu od nitrila, tvrtka...

Budite spremni za kišu

Pouzdano rješenje za rad u kiši - kolekcija Helly Hansen VOSS.
U akcijskoj ponudi u tamno plavoj boji. Budite spremni za kišu.
 

Čizme za...

Novi katalog osobne zaštitne opreme Zavas 2020

Zavas je objavio novi katalog osobne zaštitne opreme na više od 650 stranica i sa više od 400 novosti u našoj ponudi.
Ponuda je podijeljena na...

Potpora kupcima

RADNO VRIJEME TRGOVINE U WESTGATE-u

Ponedjeljak - Nedjelja:
10:00 - 21:00
e:
trgovina.wgz@zavas.com
t: +385 1 335 8870
f: +385 1 335 8875

     

Pronađite trgovinu

Katalozi

Katalozi

Legenda

Povoljni popusti za veće kupovine.

RADNE CIPELENiske radne cipelePoluvisoke radne cipeleVisoke radne cipeleSandale za radPapuče i klompe za radČizmePribor za zaštitnu obuću

RADNA ODJEĆARadna odjećaSezonska radna odjećaZaštitna radna odjećaDodaci radnoj odjećiMedicinska odjećaOdjeća za ugostiteljstvo i turizamHACCP radna odjeća

ZAŠTITNE RUKAVICERukavice za meke mehaničke radoveRukavice za grube mehaničke radoveRukavice za protureznu zaštituKožne i tehničke rukavice za mehaničku zaštituRukavice za zaštitu od minimalnog rizikaTemperaturno otporne zaštitne rukaviceVarilačke rukaviceRukavice za zaštitu od hladnoćeRukavice za zaštitu od vibracijaRukavice za jednokratnu upotrebuRukavice za zaštitu od neagresivnih tekućinaRukavice za prehrambenu industrijuRukavice za zaštitu od kemikalijaRukavice za zaštitu od strujeDodaci za zaštitu ruku

ZAŠTITA GLAVEZaštita oči i licaZaštita disanjaZaštita sluhaZaštita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsSpremnici za transport i skladištenja

SIGURAN RAD NA VISINIOsobna zaštitna opremaLjestveGrađevinsko dizaloRadne skele

Košarica je prazna
SloEngHrv