Bolje uočljiviji da drugi budu što pažljiviji

23. listopad 2018


Jesen donosi maglovita jutra, kratke dane i općenito slabiju vidljivost koja povećava rizik za sve koji rade na prometnim putevima. Naime uvijek postoji rizik da vozači neće pravovremeno primijetiti radnika što može dovesti i do većih nesreća. Na sreću postoji jednostavno i sigurno rješenje da taj rizik konkretno smanjimo. To je visoko vidljiva radna odjeća.

 

Osnova za visoko vidljivu odjeću je standard EN ISO 20471, koji točno određuje zahtjeve i dijeli visoko vidljivu odjeću u 3 razreda. Razred kojemu pripada određeni komad odjeće je ovisan o površini fluorescentnog i reflektirajućeg materijala na odjeći.

U prvom razredu je odjeća koja ima najniže zahtjeve, u 3. razredu je zahtijevana površina visoko vidljivog materijala dosta veća. Zbog toga je odjeća u 3. razredu vidljivija od one u 1. razredu. Sva visoko vidljiva odjeća koja je u skladu s tim standardom mora imati reflektirajući materijal na obje strane. Razred visoko vidljive odjeće se određuje na osnovi očekivane brzine kojom se kreću vozila na putu na kojem se obavlja rad.

Standard EN ISO 20471 određuje preporučene razrede visoko vidljive odjeće vezano na stupanj rizika i brzine vozila.

Preporučeni su sljedeći razredi:

• razred 1 – kada očekivana brzina vozila ne prelazi 30 km/h

• razred 2 – kada očekivana brzina vozila nije viša od 60 km/h

• razred 3 – kada je očekivana brzina vozila viša od 60 km/h.

Standard navodi samo opće preporuke. Kod odabira razreda odjeće moramo uzeti u obzir i druge čimbenike, primjerice hoće li se rad obavljati po danu ili u slabijim uvjetima koji umanjuju vidljivost, recimo po mraku, kiši, snijegu, magli i slično.

Visoko vidljiva odjeća može imati i standard EN 343 za zaštitu od kiše i EN 342 za zaštitu od hladnoće.

Tako zaštitna odjeća može osiguravati cjelovitu zaštitu za rad u slabim vremenskim uvjetima.Zbog navedenog je bitno da inženjer za sigurnost na radu u svojoj procjeni rizika predvidi sve čimbenike okolnosti rada i sukladno tome prilagodi izbor visoko vidljive odjeće.

Ako smo u dilemi između dva razreda, općenito vrijedi da uvijek odaberemo viši razred. Sigurnost je naime uvijek na prvom mjestu i zato je bolje biti više opremljen i bolje viđen da drugi sudionici u prometu mogu biti obzirniji i pažljiviji.

Radi se o vama.

Pretražite našu ponudbu visoko vidne odjeće ovdje. 

 

Primož Obolnar, dipl. var. inž.

tehnička potpora kupcima

 

Ako ste u nedoumici kako opremiti vašu ekipu, pišite nam na tehnicna.podpora@zavas.com i sa zadovoljstvom ćemo vam savjetovati.

Zadnje objave

Uz zaštitne cipele Monitor na poklon zimska kapa Monitor

Uz zaštitne cipele Monitor na poklon zimska kapa Monitor

Zbog inventure naša trgovina bit će zatvorena u petak, 3. siječnja 2020

 

 
Obavještavamo vas da će zbog inventure naša trgovina biti zatvorena u petak, 3. siječnja 2020.
Naš distribucijski i logistički...

Velika blagdanska akcija zimske zaštitne obuće i radne odjeće

 U velikoj blaganskoj akcijskoj ponudi zaštitne obuće i radne odjeće naći ćete 50 artikala sa popustima do 30% - cipele, jakne, bunde,...

Novo u ponudi: švedske zaštitne cipele Monitor

Švedske zaštitne cipele Monitor odlikuju udobnost,sigurna zaštita, dizajn, inovacije i odlična kvaliteta za veoma razumnu cijenu.

Black Friday ponuda: 5% popusta na sve i na artikle koji su već u akcijskoj ponudi

Na vikend Crnog petka, od danas, petak, 29. studenog, do nedjelje, 1. prosinca 2019., nudimo vam 5% popusta koji vrijedi i za proizvode u...

Potpora kupcima

RADNO VRIJEME TRGOVINE U WESTGATE-u

Ponedjeljak - Nedjelja:
10:00 - 21:00
e:
trgovina.wgz@zavas.com
t: +385 1 335 8870
f: +385 1 335 8875

     

Pronađite trgovinu

Katalozi

Katalozi

Legenda

Povoljni popusti za veće kupovine.

Popusti vrijede za redovne cijene. Popusti se ne zbrajaju.

RADNE CIPELENiske radne cipelePoluvisoke radne cipeleVisoke radne cipeleSandale za radPapuče i klompe za radČizmePribor za zaštitnu obuću

RADNA ODJEĆARadna odjećaSezonska radna odjećaZaštitna radna odjećaDodaci radnoj odjećiMedicinska odjećaOdjeća za ugostiteljstvo i turizamHACCP radna odjeća

ZAŠTITNE RUKAVICERukavice za meke mehaničke radoveRukavice za grube mehaničke radoveRukavice za protureznu zaštituKožne i tehničke rukavice za mehaničku zaštituRukavice za zaštitu od minimalnog rizikaTemperaturno otporne zaštitne rukaviceVarilačke rukaviceRukavice za zaštitu od hladnoćeRukavice za zaštitu od vibracijaRukavice za jednokratnu upotrebuRukavice za zaštitu od neagresivnih tekućinaRukavice za prehrambenu industrijuRukavice za zaštitu od kemikalijaRukavice za zaštitu od strujeDodaci za zaštitu ruku

ZAŠTITA GLAVEZaštita oči i licaZaštita disanjaZaštita sluhaZaštita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsSpremnici za transport i skladištenja

SIGURAN RAD NA VISINIOsobna zaštitna opremaLjestveGrađevinsko dizaloRadne skele

Košarica je prazna
SloEngHrv