Bolje uočljiviji da drugi budu što pažljiviji

23. listopad 2018


Jesen donosi maglovita jutra, kratke dane i općenito slabiju vidljivost koja povećava rizik za sve koji rade na prometnim putevima. Naime uvijek postoji rizik da vozači neće pravovremeno primijetiti radnika što može dovesti i do većih nesreća. Na sreću postoji jednostavno i sigurno rješenje da taj rizik konkretno smanjimo. To je visoko vidljiva radna odjeća.

 

Osnova za visoko vidljivu odjeću je standard EN ISO 20471, koji točno određuje zahtjeve i dijeli visoko vidljivu odjeću u 3 razreda. Razred kojemu pripada određeni komad odjeće je ovisan o površini fluorescentnog i reflektirajućeg materijala na odjeći.

U prvom razredu je odjeća koja ima najniže zahtjeve, u 3. razredu je zahtijevana površina visoko vidljivog materijala dosta veća. Zbog toga je odjeća u 3. razredu vidljivija od one u 1. razredu. Sva visoko vidljiva odjeća koja je u skladu s tim standardom mora imati reflektirajući materijal na obje strane. Razred visoko vidljive odjeće se određuje na osnovi očekivane brzine kojom se kreću vozila na putu na kojem se obavlja rad.

Standard EN ISO 20471 određuje preporučene razrede visoko vidljive odjeće vezano na stupanj rizika i brzine vozila.

Preporučeni su sljedeći razredi:

• razred 1 – kada očekivana brzina vozila ne prelazi 30 km/h

• razred 2 – kada očekivana brzina vozila nije viša od 60 km/h

• razred 3 – kada je očekivana brzina vozila viša od 60 km/h.

Standard navodi samo opće preporuke. Kod odabira razreda odjeće moramo uzeti u obzir i druge čimbenike, primjerice hoće li se rad obavljati po danu ili u slabijim uvjetima koji umanjuju vidljivost, recimo po mraku, kiši, snijegu, magli i slično.

Visoko vidljiva odjeća može imati i standard EN 343 za zaštitu od kiše i EN 342 za zaštitu od hladnoće.

Tako zaštitna odjeća može osiguravati cjelovitu zaštitu za rad u slabim vremenskim uvjetima.Zbog navedenog je bitno da inženjer za sigurnost na radu u svojoj procjeni rizika predvidi sve čimbenike okolnosti rada i sukladno tome prilagodi izbor visoko vidljive odjeće.

Ako smo u dilemi između dva razreda, općenito vrijedi da uvijek odaberemo viši razred. Sigurnost je naime uvijek na prvom mjestu i zato je bolje biti više opremljen i bolje viđen da drugi sudionici u prometu mogu biti obzirniji i pažljiviji.

Radi se o vama.

Pretražite našu ponudbu visoko vidne odjeće ovdje. 

 

Primož Obolnar, dipl. var. inž.

tehnička potpora kupcima

 

Ako ste u nedoumici kako opremiti vašu ekipu, pišite nam na tehnicna.podpora@zavas.com i sa zadovoljstvom ćemo vam savjetovati.

Zadnje objave

Budite spremni za kišu

Pouzdano rješenje za rad u kiši - kolekcija Helly Hansen VOSS.
U akcijskoj ponudi u tamno plavoj boji. Budite spremni za kišu.
 

Čizme za...

Novi katalog osobne zaštitne opreme Zavas 2020

Zavas je objavio novi katalog osobne zaštitne opreme na više od 650 stranica i sa više od 400 novosti u našoj ponudi.
Ponuda je podijeljena na...

Emblemiranje odjeće

 

 
Ojačajte izgled vaše tvrtke i ekipe tako da uspostavite prepoznatljivost vaše ekipe s jednakom odjećom koja je označena s vašim...

HELLY HANSEN WORKWEAR Više od 140 godina inovacija

Povijest branda Helly Hansen seže u 1877 godinu kada je osnivač Helly Juell Hansen izumio prvu vodootpornu odjeću za ribolov.
Inovacije i...

Kupon za 20% popusta na artikl po vašem izboru

 
Hvala na povjerenju!

Želimo Vam zahvaliti što pratite naše novosti, Facebook, web stranicu i općenito za povjerenje u naš asortiman, te...

Potpora kupcima

RADNO VRIJEME TRGOVINE U WESTGATE-u

Ponedjeljak - Nedjelja:
10:00 - 21:00
e:
trgovina.wgz@zavas.com
t: +385 1 335 8870
f: +385 1 335 8875

     

Pronađite trgovinu

Katalozi

Katalozi

Legenda

Povoljni popusti za veće kupovine.

RADNE CIPELENiske radne cipelePoluvisoke radne cipeleVisoke radne cipeleSandale za radPapuče i klompe za radČizmePribor za zaštitnu obuću

RADNA ODJEĆARadna odjećaSezonska radna odjećaZaštitna radna odjećaDodaci radnoj odjećiMedicinska odjećaOdjeća za ugostiteljstvo i turizamHACCP radna odjeća

ZAŠTITNE RUKAVICERukavice za meke mehaničke radoveRukavice za grube mehaničke radoveRukavice za protureznu zaštituKožne i tehničke rukavice za mehaničku zaštituRukavice za zaštitu od minimalnog rizikaTemperaturno otporne zaštitne rukaviceVarilačke rukaviceRukavice za zaštitu od hladnoćeRukavice za zaštitu od vibracijaRukavice za jednokratnu upotrebuRukavice za zaštitu od neagresivnih tekućinaRukavice za prehrambenu industrijuRukavice za zaštitu od kemikalijaRukavice za zaštitu od strujeDodaci za zaštitu ruku

ZAŠTITA GLAVEZaštita oči i licaZaštita disanjaZaštita sluhaZaštita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsSpremnici za transport i skladištenja

SIGURAN RAD NA VISINIOsobna zaštitna opremaLjestveGrađevinsko dizaloRadne skele

Košarica je prazna
SloEngHrv